Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Minden ami szerelem 2021

2021. január 10. 22:58 - TSZTadmin

Testbeszéd a kapcsolatokban

Love2021™ társkereső kiegészítő témái

 testbeszéd szerepe az emberi kapcsolatokban

A testbeszéd szerepe az emberi kapcsolatokban

Mi az a testbeszéd?

 A világon minden élőlény kommunikál saját fajtársaival, sőt minél magasabbra emelkedünk az intelligencia létráján, egyre gyakrabban láthatjuk, hogy más fajokkal is. Ennek a kommunikációnak többféle fajtája, eszköze lehet: audionális (vagyis a kiadott hangok lejtése, magassága, ismétlődése, hossza alapján információt hordozó), gesztusos (azaz a különféle testrészekkel végzett mozdulatok, illetve az arckifejezés változása révén kifejezett), szagos (azaz különféle váladékok és azok szagmintája alapján eligazító) és még sok más is.

Egyedül az ember képes verbális, azaz szóbeli kommunikációra, hiszen csak mi használunk szavakat, amelyeket beszédben és írásban adunk át egymásnak. Mindemellett természetesen az emberre is jellemző a non-verbális kommunikáció körébe tartozó gesztusrendszer és testbeszéd, amivel pontosítja, kiegészíti, sőt bizonyos esetekben megcáfolja szóbeli mondanivalóját.

Miért kell a testbeszéd?

Az állatok közötti kommunikációban a testbeszéd meghatározza az egyedek közötti rangsort és kifejezi az aktuális viszonyokat. Önkéntelenül és ösztönösen üzeni meg a másik számára azt, hogy hogyan közelítsen, mire számítson a kapcsolatba lépés során, illetve hogyan kerülje el a konfliktusokat.

Az embernél már a beszéd kifejlődése óta a verbális és non-verbális kommunikáció használata bonyolultabbá vált, hiszen alapvető szerepe megmaradt, de a kétféle információ-átadás konfliktusba is kerülhet egymással. Az emberi lélek fejlődése, az öntudat kialakulása, az ösztönösségtől való eltávolodás, illetve az intellektus és a lelki folyamatok különválása miatt gyakori, hogy a gondolatok megfogalmazásaként funkcionáló beszéd és az öntudatlan dolgok kifejezésére szolgáló testbeszéd ellentmond.

Összességében elmondhatjuk, hogy a testbeszéd az embernél is kiegészíti és cizellálja az elmondottakat, és amilyen öntudatlan az, hogy a „testünk szóra emelkedik”, annyira öntudatlan az is, hogy olvasunk a másik testtartásából, mozdulataiból és gesztusaiból.

 Hogyan működik a testbeszéd?

 A testbeszéd nyelve genetikailag kódolt az élőlényekben, bár egyes fajok készlete merőben eltér. Tipikus eset, amikor a testbeszédnek óriási jelentősége van két eltérő faj egymás közötti kommunikációjában a kutya nevelése és kiképzése, de ugyanakkor pl. a kutya-gazda kommunikációban a konfliktusok jelentős részét az okozza, hogy a két faj nem ismeri ösztönösen egymás jelzéseit.

Az emberek közötti kommunikációban azt a személyt tartjuk hitelesnek, akinek a szavai és a testbeszédje összhangban van, azaz ugyanazt halljuk a szavaiból, amit a testtartása és a gesztusai is mondanak. Ez az oka annak, hogy azok, akiknek pl. a munkája során nagyon fontos a hiteles és meggyőző kommunikáció, szakértőktől tanulják meg, hogy hogyan, mely gesztusokkal támasszák alá a mondanivalójukat, hogy az hatékonyan jusson el a hallgatósághoz.

 Testbeszéd a párkapcsolatban

 Férfi és nő viszonyában számos olyan helyzet van, amikor a szavak nem kapnak lehetőséget arra, hogy a kommunikáció egyedüli eszközeiként működjenek. Vannak olyan helyzetek, amikor a szavak és mondatok túl ridegen, túl egyszerűen fejeznék ki amit érzünk, vagy egész egyszerűen fizikai lehetetlenség elmondani amit gondolunk. Képzeljük el a helyzeteket: pl. az ismerkedés előtti időszakban, amikor még csak gesztusokkal jelezzük egymás felé az érdeklődést (vagy az elutasítást), vagy amikor az egyik fél megsértődött éppen és nem nyitott a szóbeli kommunikációra, vagy ha a pár egyik tagja mondjuk fenn áll a színpadon többezres nézőközönség előtt – ilyenkor a gesztusok százszor ékesebben fejezik ki a vonzalmat, a lojalitást vagy a biztatást, mint bármely szó.

Előállhatnak olyan helyzetek két ember kapcsolatában, amikor az őszintétlen szándék, a rejtegetett félelem, az önbecsülésbeli hiányosságok vagy ezer más, nem szívesen bevallott gyengeség kerülhet felszínre a figyelmes szemlélő számára, ha gondot fordít a testbeszédre.

Aki tudatos akar lenni társas és egyéb kapcsolataiban, az jól teszi, ha nagy gondot fordít arra, hogy megfigyelje mások testbeszédét. Igazi titkokba láthat bele ezzel, és ezen felül garantáltan működő eszközöket kap a kezébe ahhoz, hogy harmonikus és hatékony kapcsolatokat tartson fenn a többiekkel. Például, ha valaki „nagy hangú”, azaz szóban erőt és magabiztosságot fejez ki, miközben a felsőtestével elfordul tőlünk, a vállait leereszti és nem néz a szemünkbe, arról tudhatjuk, hogy igazából fél. Ebben az esetben, ha nem a szavainak, hanem a testbeszédének hiszünk, és inkább megpróbáljuk megnyugtatni, minthogy vitába elegyedünk vele, sokkal eredményesebben zárhatjuk a konfliktust.

Kövesd FB oldalunk : Szerelem 2021

Ismerkedek most! Katt https://discord.gg/fwaGUtGvnq

Címkék: testbeszéd
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://loveteamtszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7816383704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Minden ami szerelem 2021
süti beállítások módosítása